DESPRE

Scoala de Jurnalism in Romania are o istorie nu foarte lunga. Prima Facultate de Jurnalism a fost infiintata in Bucuresti in 1990, apoi a urmat cea din Sibiu, Timisoara si nu in ultimul rand, cea din Cluj-Napoca.

 

Jurnalistica Bucuresti

 

In Bucuresti Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a fost înfiintata în 1990 si face parte din Universitatea din Bucuresti.

Scopul sau este de a pregati jurnalisti capabili sa raspunda nevoilor jurnalismului modern, ca si specialisti în publicitate si relatii publice. FJSC promoveaza o pregatire practica pentru a facilita profesionalizarea rapida a absolventilor sai. Un mare accent se pune si pe cercetarea in diverse zone ale comunicarii.

FJSC este prima facultate de jurnalism care a fost fondata dupa caderea comunismului în Romania si este o facultate-pilot pentru celelalte facultati de jurnalism romanesti.FJSC este formata din doua sectii: Sectia de Jurnalism si Sectia de Comunicare sociala si relatii publice.

 Facultatea organizeaza studii universitare cu durata de patru ani, urmate de programe de Master cu durata de un an: Masterat in Managementul Intreprinderii de Presa, Masterat in Stiintele Comunicarii, Masterat de Studii Canadiene.Facultatea mai organizeaza si cursuri postuniversitare in Jurnalism - Multimedia, Relatii Publice, Publicitate, Resurse Umane.

Pentru practica studentilor (3 saptamani in fiecare an), FJSC a semnat numeroase La absolvire, studentii trebuie sa faca un proiect de cercetare, care consta in analiza presei si a fenomenelor de comunicare sociala. Toate diplomele si certificatele eliberate de FJSC sunt recunoscute oficial. 

Jurnalistica Sibiu 

 

          Facultatea de Jurnalistica din Sibiu s-a înfiintat in anul 1992. Dupa trei generatii de absolventi, Consiliul  National de Evaluare Academica si Acreditare a   recunoscut Jurnalisticii de la Sibiu statutul specializare acreditata, ceea ce înseamna o masurare a calitatii si performantei învatamântului jurnalistic de aici.

Timp de 10 ani, prin cele 7 promotii de absolventi s-au format peste 300 de oameni de presa, din care un  procent important ocupa pozitii cheie în media nationala si locala.Jurnalisti formati la Sibiu lucreaza în redactiile unor "Cotidianul", "Ziua", „Evenimentul Zilei”,reviste cu un anumit specific:„Caminul”, „El si Ea”, „Playboy”, în presa locală sibiana, la TVR si la televiziuni private: Antena1, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, la posturi colectivele unor edituri (inclusiv în Pegasus Press, cea care a lansat editia Princeps a Enciclopediei „Who’s Who în România”), dupa cum multi lucreaza în sfera relatiilor publice.

 În anul 2001, departamentului de jurnalism i s-a adaugat înca o specializare: Comunicare Sociala si Relatii Publice,  realizându-se astfel o extensie a optiunilor de studiu si, implicit, raspunsuri concrete la asteptarile tot mai diversificate ale pietei comunicarii si informarii.

Începând cu anul universitar 2003/2004, Facultatea de Jurnalistica si-a extins aria pregatirii academice printr-o alta specializare: Filosofia, în care sunt investite sperante si forte intelectuale cu totul aparte.

Pe lânga cursurile de zi, Facultatea de Jurnalistica ofera  studentilor posibilitatea de a urma forma de învatamânt la distanta (ID). Departamentul de Învatamânt la Distanta (ID) functioneaza în cadrul specializarii Jurnalistica din anul 1999 si asigura formarea si perfectionarea în mass-media: presa scrisa, TV, radio, agentii de presa. Aceasta forma se adreseaza îndeosebi celor care lucreaza deja în mass-media, fara a avea însa pregatire universitara, si altor absolventi de liceu care doresc sa se pregateasca pentru domeniul mass-media, cu diferitele sale specializari.

 

 

Jurnalistica Cluj-Napoca

 

Departamentul de Jurnalism este cea mai importanta institutie de învatamânt superior de profil din centrul Transilvaniei, pregatind de aproape zece ani specialisti în mass media, publicitate si relatii publice.         

 Acest departament a luat fiinta în anul 1993, având în acest moment cinci generatii de absolventi, dintre care cei mai multi lucreaza în mass-media (agentii de presa, presa scrisa si audio-vizual), în agentii de publicitate, în oficii pentru relatii cu publicul sau ca purtatori de cuvânt ai unor importante institutii.                                                           Pentru obtinerea  licentei în jurnalism, planul de studii cuprinde patru ani de învatamânt la zi (8 semestre) si cinci de învatamânt la distanta - IDD - (10 semestre). În cadrul Departamentului de Jurnalism, exista  în paralel trei linii de studii: româna, maghiara si germana. În anul academic 2001-2002, Departamentul de Jurnalism are înscrisi 465 de studenti (261 la sectia româna, 71 la sectia maghiara, 73 la sectia germana si 60 la învatamânt la distanta).

  Module

Programa de învatamânt include trei categorii de discipline: obligatorii, optionale si auxiliare. Începând cu anul trei de studiu, studentii pot sa aleaga între cele trei specializari  structurate pe module: mass-media, relatii publice si publicitate.

- Modulul mass-media (MM) se adreseaza studentiilor interesati de jurnalism, oferind atât pregatire teoretica, cât si practica viitorilor redactori si reporteri din presa scrisa, radio sau televiziune.

 - Modulul de publicitate (P) este o specializare pliata pe noi cerinte ale pietei comunicationale din România, oferind suportul teoretic pentru viitoarele activitati desfasurate în agentiile de publicitate.

- Modulul de relatii publice (RP) ofera studentilor interesati fundamentele în teoria si practica gestionarii si eficientizarii comunicarii publice. Pe parcursul celor noua ani de existenta s-au efectuat modificari atât în desfasurarea examenului de admitere, cât si în programa de învatamânt, pentru a se ajunge în prezent la o structura complexa si coerenta, care ofera o pregatire optima studentilor admisi.

 Aceasta evolutie se desprinde din cresterea treptata a concurentei în fiecare an universitar, atingând cifra record de 18 candidati pe un  loc în sesiunea de admitere din septembrie 1999.

 

 

 

Contact Me

banccm@yahoo.com

Web Site

www.cosmina3x.ro